Bekkenfysiotherapie
Over de therapie
Bekkenfysiotherapie is een erkende verbijzondering binnen de fysiotherapie. Een bekkenfysiotherapeut is breed opgeleid in het onderzoeken en behandelen van klachten van buik, bekken/lage rug, heupen en bekkenbodem. Er zijn diverse extra onderzoeks- en behandelmethodes ten opzichte van algemene fysiotherapeuten (dus ook therapeuten die zich bekkenbodemtherapeut of bekkentherapeut noemen).
De eerste afspraak bij de bekkenfysiotherapeut bestaat uit een uitgebreide intake/vraaggesprek. Vaak wordt u gevraagd een vragenlijst in te vullen en/of plasdagboek bij te houden. Vervolgens wordt er een lichamelijk onderzoek uitgevoerd van rug/bekken, heupen en/of bekkenbodemspieren. Onderzoek van de bekkenbodemspieren wordt bij voorkeur gedaan middels inwendig onderzoek. Eventueel kan aanvullend onderzoek plaatsvinden middels een spiermeting (EMG-meting) van de bekkenbodemspieren of een meting met rectale ballon. Voor dit onderzoek vragen we uw toestemming. Indien een inwendig onderzoek niet gewenst is kunt u dit ten alle tijden aangeven! Er kan eventueel ook uitwendig (door de kleding) worden gevoeld naar deze spieren.
Voor een eerste consult bekkenfysiotherapie wordt een dubbele behandeltijd (60 min) ingepland, hiervoor wordt een intake (met of zonder verwijzing) en een zitting bekkenfysiotherapie gedeclareerd/gefactureerd. Deze tijd is nodig om uw klachten goed in kaart te brengen en te kijken of er samenhang is tussen verschillende klachten. Er kan op deze manier direct een goede start worden gemaakt.
Indicaties voor bekkenfysiotherapie
- Ongewild verlies van urine en/of ontlasting
- Niet te onderdrukken aandrang om te plassen en/of te ontlasten
- Moeizaam kwijt kunnen van ontlasting
- Verzakkingen van blaas, baarmoeder of darmen
- Pijn in de onderbuik, lies, rond de anus of de geslachtsdelen
- Begeleiding bij operaties in de onderbuik
- Bekkenpijn of rugpijn tijdens de zwangerschap en na de bevalling
- Begeleiding rondom zwangerschap en bevalling