Email

info@fysiotherapie-elderveld.nl

Telefoon

026 - 381 0934

Bekkenfysiotherapie

BAS_3932-1440x960px

Over de therapie

Bekkenfysiotherapie is een erkende verbijzondering binnen de fysiotherapie. Een bekkenfysiotherapeut is breed opgeleid in het onderzoeken en behandelen van klachten van buik, bekken/lage rug, heupen en bekkenbodem. Er zijn diverse extra onderzoeks- en behandelmethodes ten opzichte van algemene fysiotherapeuten (dus ook therapeuten die zich bekkenbodemtherapeut of bekkentherapeut noemen).

De eerste afspraak bij de bekkenfysiotherapeut bestaat uit een uitgebreide intake/vraaggesprek. Vaak wordt u gevraagd een vragenlijst in te vullen en/of plasdagboek bij te houden. Vervolgens wordt er een lichamelijk onderzoek uitgevoerd van rug/bekken, heupen en/of bekkenbodemspieren. Onderzoek van de bekkenbodemspieren wordt bij voorkeur gedaan middels inwendig onderzoek. Eventueel kan aanvullend onderzoek plaatsvinden middels een spiermeting (EMG-meting) van de bekkenbodemspieren of een meting met rectale ballon. Voor dit onderzoek vragen we uw toestemming. Indien een inwendig onderzoek niet gewenst is kunt u dit ten alle tijden aangeven! Er kan eventueel ook uitwendig (door de kleding) worden gevoeld naar deze spieren.

Voor een eerste consult bekkenfysiotherapie wordt een dubbele behandeltijd (60 min) ingepland, hiervoor wordt een intake (met of zonder verwijzing) en een zitting bekkenfysiotherapie gedeclareerd/gefactureerd. Deze tijd is nodig om uw klachten goed in kaart te brengen en te kijken of er samenhang is tussen verschillende klachten. Er kan op deze manier direct een goede start worden gemaakt.

Indicaties voor bekkenfysiotherapie

Behandelvormen bekkenfysiotherapie

Uitleg en Advies

Hierbij krijgt u uitleg over uw klachten, vaak aan de hand van plaatmateriaal. Ook worden er persoonlijke adviezen gegeven, o.a. advies over toiletgang, voeding en hoe u het beste om kunt gaan met uw klachten.

Oefentherapie

Dit kunnen oefeningen zijn om de spieren rondom lage rug, bekken en heupen beter te laten functioneren. Tevens kunnen er oefeningen worden gedaan voor de bekkenbodemspieren. Dit kan indien geïndiceerd met behulp van myofeedback en/of electrostimulatie.

EMG / Myofeedback

Middels een meetapparaatje (probe) wat kan worden ingebracht in de vagina of anus kan de functie van de bekkenbodemspieren in beeld worden gebracht. Dit kan helpen met het leren voelen en met het oefenen van de bekkenbodemspieren.

Vaginale Ballon of Vaginale Dilatatieset

Deze methodes kunnen worden gebruikt voor vrouwen voor wie vrijen onmogelijk is (vaginisme) of vrouwen met pijn bij het vrijen (dyspareunie).

Electrostimulatie en TENS

Via een probe (vaginaal/anaal) kan met stroom worden behandeld. Electrostimulatie kan gebruikt worden om de bekkenbodemspieren weer te leren aanspannen. TENS kan worden ingezet om pijnklachten in het bekkenbodemgebied te doen verminderen, dus als pijnstilling.

Rectale Ballon

Een rectale ballon is een ballon die in de anus kan worden ingebracht. Op deze manier kan vulling van de darmen worden nagebootst en worden geoefend om bijvoorbeeld aandrang voor de ontlasting beter te leren voelen of beter leren op te houden.