Email

info@fysiotherapie-elderveld.nl

Telefoon

026 - 381 0934

Claudicatiotraining (Etalagebenen)

BAS_4329-Claudicatiotherapie-800x600px

Over de therapie

Etalagebenen is een veelgebruikte term voor symptomatisch perifeer arterieel vaatlijden(PAV), ofwel claudicatio intermittens. De term etalagebenen is bedacht omdat patiënten zich een houding willen geven als zij noodgedwongen moeten rusten. Zij kijken dan bijvoorbeeld in de etalage van een winkel.

Bij mensen met claudicatio intermittens voeren de slagaders in de benen te weinig zuurstof aan voor de spieren die gebruikt worden bij het lopen. Dit komt omdat deze slagaderen vernauwd zijn. Een vernauwing ontstaat door slagaderverkalking.

Bij inspanning van de beenspieren (lopen, rennen, traplopen) neemt de vraag naar zuurstofrijk bloed toe. Als er vernauwingen in de slagaders zijn dan komt er te weinig bloed met zuurstof bij de spieren. Er ontstaat een zuurstoftekort in de spieren en dit zuurstoftekort veroorzaakt de pijn in de benen. Met rust verdwijnt de pijn weer.

Bij doorverwijzing van huisarts of specialist heeft u recht op 37 behandelingen gesuperviseerde looptherapie (GLT) per jaar bij een ClaudicatioNet therapeut. Deze behandelingen worden uit de basisverzekering vergoed. Let op: dit telt mee voor het wettelijk verplichte eigen risico.

Indicaties voor Claudicatiotraining

Behandelvormen Claudicatiotraining

Looptraining

De looptraining is erop gericht om de looptechniek te verbeteren. Onder begeleiding van een gespecialiseerde fysiotherapeut wordt het lopen getraind. Om de pijnklachten te vermijden, gaan veel mensen op een inefficiënte manier lopen. Dit kost veel extra energie en zuurstof en kan blessures veroorzaken. Een betere looptechniek zorgt voor een afname van het zuurstofverbruik en draagt bij aan het verminderen van de pijnklachten.

LET OP: Tijdens het lopen kan pijn worden ervaren. Om effectief te trainen, is het belangrijk om ‘door de pijn heen te lopen’. Dit is niet schadelijk voor het lichaam en verergert de aandoening niet.

Leefstijlbegeleiding

Gedurende het traject zal de ClaudicatioNet therapeut ook aandacht besteden aan leefstijlfactoren, zoals roken en een gezonde voeding. Onderzoek heeft namelijk aangetoond dat het stoppen met roken en gezonde voeding de klachten kunnen verminderen. Indien nodig kan de therapeut overleggen met de diëtiste in onze praktijk.